♥assalamualaikum chenta♥

♥♥♥FoLLoWiEs♥♥♥

09/12/2011

Jom Masak Kari Ayam!!!

ari ne mood okeh sket...sangat okLah... hikhik cuma agak penat wat assignment laz td...tu pown xbyk mn tp bila cuma dua tiga kerat manusia jer dari TEN yang wat memang terasa penatnya... hikhik xpe...xpe...ikhlaskan dari ati nan suci...semoga memberi jaya kat final nti...kan? kan? 

today nak story mory yang aQ masak KARI AYAM <macam hebat sangatkan???> hehe masak guna apa kat kolej??? gas??? no...no... guna rice cooker yang saiznya sebesar telapak tangan aQ jak... hikhik okLah tu dari xda kan? hikhik masak2 ne adalah hasil idea berkurun aQ n the geng...tapi dsebabkan oleh terlalu bnyk halangannya...jadual xsamalah...kelas gantilah...tutoriallah...test lagi....memang perap lama la plan ne... hikhik malam ne bersaksikan tarikh 9hb Disember 2011 barulah terlaksana... HeHe 

jom tengok aQ masak...

ne bahan2nya... 

ayam tu sengaja beli yang isi saja supaya senang sket nak masak dan yang pasti menuruti kapasiti rice cooker yang cumil tu...hihi kentang pulak mesti goreng dulu sebab takot dia keras masa makan nti...yeLah kekuatan api letrik apalah sangat kan... silap2 berderai gigi!!! HaHaHa dan oleh kerana xda kerisik, gunakanlah parutan kelapa tadi sebagai gantinya...kelapa parut tu jangan nak perah berkali2, perah sekali jak...lemak berkrim gTu.. lagi satu aQ law masak kari memang suka campur bawang dengan serbuk kari tu...bila tumis naik wangi, harum siot!!! sedappp gTu baunya...lagi sedap kalau bawang yang kena blend... ancur gTu..
selepas tu
macam besa...
panaskan minyak...<guna jak minyak goreng kentang tadi, lagi jimat!>
agak2 minyak da panas, tumis serbuk kari dengan bawang tu
biar sampai pecah minyak..
 kata parents aQ lau dha pecah minyak tu means kari tu dha masak...
tunggu dia naik wangi semerbak tu
then bagi masok isi ayam tu
gaul bagi rata karinya
macam kat atas ne
pastu biarla dia sampai agak2 ayam tu masak
campor sket air bekas kari tadi
dah kering sket airnya
masukkan kentang tu...gaul rata...
dah ok sket, masuk pulak santan dia...
bagi masuk sikit demi sikit demi kebaikan ayam dan kita si tukang makan
 biarkan dia mendidih sampai agak2 kita tau dia dha masak...
kalau aQ, biar dia dalam 5-10 minit...
lagipun kalau biar dalam periuk selepas padamkan api dia akan mendidih terus hingga habanya hilang
bila dah jadi...ne lah dia hasilnya....

....tadaaa....

KARI AYAM CIK JUMRANIZAN

 SELAMAT MENCUBA KALAU NAK CUBA
jimat~sangat ekonomikal~rasanya dijamin mantopsss

xoxo






No comments:

Post a Comment

Komen kat cne yer...

♥♥♥aQ dan kiRa2 part I♥♥♥

Daisypath Graduation tickers

aQ dan kira2 part II

Daisypath Wedding tickers

aQ dan kira2 part III

Daisypath Anniversary tickers