ASSALAMUALAIKUM CHENTA
Sejak dua menjak ne...aQ excited tul nak belajar wat kek...hangos pown hangos lha... hukhuk yg penting mencuba....n paling penting skali trubat gak kebosanan yg melanda.... sambil2 tu dok jenguk dalam diri lau ada bakat terpendam dalam bakar2 kek ne.... hikhik so, here I wanna share some tips to prepare a delicious cake ever!!!
- Tepung mesti diayak sebelum digunakan.
- Gunakan mentega dalam mbuat kek sbb ia akan menghasilkan kek yang lebih enak dan jugak lebih tahan lama...
- Sebaiknya gula gula kastor utk wat kek sbb gula kasar hanya akan menyebabkan bintik2 pada pmukaan kek...euwww.... xcantek dha!!!
- Ayak tepung bersama dengan serbuk penaik - sekata tau!
- Jan suka kuarkan kek ketika ia sedang dibakar...Do not open the door... huhu juz intai2 ajelha dr luar ok...
- Nak tau dia dha masak atau lom, ia akan melantun kembali jika ditekan dengan jari bagi kek mentega...Lau kek buah2an, cuba try cucuk dgn lidi, pcungkil gigi kha...xpun garpu...lau xda tsangkut kat ujungny, masaklha tu dear...
- Masukkan kek kat bahagian tengah ketuhar sebab kat ctu udara dan haba paling best utk kek!
- Jika ketuhar terlalu panas atau pown bekas acuan kek terlalu kecil, ia akan menyebabkan kek merekah kat permukaannya...sekali pandang, macam gempa bumi de'.... huhuhu
- Jika black-out tiba2 cari pasal, biarkan saja kek dalam ketuhar selama 5-10 minit... tetapi jika dah lebih dari tu, buang ajelha dear...kek tak xjadi...:(
selamat mencuba....:) love everyone...
lots of love...
aQ
No comments:
Post a Comment
Komen kat cne yer...